» » » 65 éves lenne John Candy - színész

Forrás: http://www.toptenz.net/wp-content/uploads/2014/03/john-candy-wagons-east.jpg


John Candy 1950. okt. 31-én született a kanadai Ontario tartományban, Newmarket városában. Kanadai filmszínész, akit szinte kizárólag vígjátékokból ismerheti a nézőközönség.

Pályáját Torontóban kezdte, először a Second City Television tévésorozatban vált ismertté. Olyan vígjátékokban játszott, mint a Bombázók a seregnek (1981); Csobbanás (1984); Űrgolyhók (1987); A nagy kiruccanás (1988); Belevaló papapótló (1989);  és a Jég veled (1993). Egyik legismertebb szerepe a nagy dumagép függönykarika-ügynök, Del Griffith volt John Hughes rendező komédiájában, a Repülők, vonatok, autók (1987) című moziban.

Az iskolai évek és a karrier indulása


John Candy egy kertvárosban született, Newmarketben (Ontario tartomány), Szülei: Sidney James Candy és Evangeline Candy. A munkáscsalád római katolikus volt. Candy a Neil McNeil katolikus középiskolába járt Torontóban, ahol a kanadai focicsapat tagja volt.

Candy első kis filmszerepe az 1973-as Class of '44-ben volt, ahol nem tüntették fel a stáblistában. Számos, kis költségvetésű filmben játszott az ’70-es évek alatt, például a Keresd a nőt! (1976) c. krimi-vígjátékban vagy a The Silent Partner (1978) című bankrablós moziban, Christopher Plummer és Elliott Gould oldalán.

1976-ban mellékszerepet alakított (Rick Moranis-szel együtt) Peter Gzowski rövid életű, késő éjszakai beszélgetős tévéműsorában, a 90 Minutes Live-ben. Szintén abban az évben, mint a The Second City torontói ágának tagja, széles nyilvánosságot kapott az USA-ban, ami népszerűvé tette, amikor a torontói vígjáték show-ban, a Second City TV-ben rendszeresen kezdett szerepelni. A NBC átvette a műsort 1981-ben, ami csakhamar rajongókat is szerzett neki.

A ’80-as évek


Az utánzó képesség Candy egyik kimagasló tehetsége volt, amit gyakran kamatoztatott az SCTV sorozatban. Számos ismert személyiséget, remekül utánzott, mint például: Orson Welles, Richard Burton, Luciano Pavarotti, Don Rickles, Jackie Gleason vagy Tom Selleck.

1980-ra elindult a filmes karrierje. Közlegényt játszott Steven Spielberg nagy költségvetésű filmvígjátékában, a Meztelenek és Bolondokban (1979), mellékszerepet a The Blues Brothers (1980) c. moziban. Egy évvel később Candy Dewey Oxbergert, egy szerethető, jóindulatú újoncot játszott a hadseregben az 1981-es Bombázók a seregnek című filmben, amely abban az évben az egyik legsikeresebb mozi volt. A következő 2 évben Candy kisebb szerepet kapott a Harold Ramis által rendezett Családi Vakáció (1983) című filmben, feltűnt 2 alkalommal a Saturday Night Live c. nagysikerű show műsorban (1983-ban házigazda volt), és mindez alatt játszott az SCTV-ben is.

1983-ban Candy megkapta az Esze semmi, fogd meg jól! főszerepét, ami mérsékelt sikert hozott. Majd megkeresték azzal, hogy játssza el Louis Tully szerepét a Szellemirtókban (1984), de aztán nem kapta meg a szerepet, mert annak megformálásához más elképzelései voltak; a szerepet végül Rick Moranis kapta meg.

1984-ben John Candy játszotta Tom Hanks nőcsábász bátyját a Csobbanás című romantikus vígjátékban. Ezt a filmet tekintik az első olyan szerepének, amivel elfogadottá vált.

Az ’80-as évek második felében Candy eléggé átlagos filmekben játszott. Bár mellékszerepeket is játszott (pl. az Űrgolyhókban), lehetősége volt főszerepeket alakítani olyan vígjátékokban, mint az Önkéntesek (1985); Hóbortos vakáció (1985) Szórd a pénzt és fuss! (1985); Fegyvere van, veszélyes (1986); Repülők, vonatok, autók (1987); A nagy kiruccanás (1988); Gyagyás nyomozás (1989), Ágyúgolyó futam 3. - Tövig nyomd a pedált! (1989) és a Belevaló papapótló (1989). Olyan emlékezetes szerepeket is alakított, mint a különc Disk Jockey a Rémségek kicsiny boltja (1986) című zenés komédiában; vagy az országúti járőr a Szezám utca: A madár nyomában (1985) című filmben.

1989-ben a producere volt és a főszerepet is játszotta az NBC szombat reggeli animációs sorozatának, aminek a címe „Camp Candy” volt. A műsor egy képzeletbeli nyári táborban játszódott, amit Candy vezetett. Ebben 2 gyermeke is szerepet kapott. A műsor alapján képregény is készült, amit a Marvel Comics Star Comics vállalkozása adott ki.

A ’90-es évek


Az 1990-es évek elején Candy olyan kritikai és pénzügyi bukott filmekben szerepelt, mint az Eszelős szívatás (1991) (az ebben nyújtott szerepéért Arany Málna díjra jelölték „a legrosszabb női mellékszereplő” kategóriájában, mivel a filmben nőt is alakított), a Ínyencfalat (1991), és Volt egyszer egy gyilkosság (1992). De olyan hatalmas sikerekben is megjelent, mint a Reszkessetek, betörők! (1990), Az év újonca (1993), és a Jég veled! (1993)

Candy megpróbálta új irányba terelni karrierjét, amikor drámaiabb szerepeket is vállalt. Ilyen volt 1991-ben az Mama pici fia című romantikus vígjáték, amiben Candy egy chicagói rendőrt alakít, aki hatalmaskodó anyja (Maureen O'Hara) és új barátnője (Ally Sheedy) között őrlődik. Ugyanabban az évben Candy egy déli államokból származó, kétes ügyekkel foglalkozó ügyvédet alakít egy drámai szerepben, Oliver Stone: JFK - A nyitott dosszié című mozijában.

Halála


John Candy kóros elhízástól szenvedett egész felnőtt korában. Az ’80-as évek végén és az ’90-es évek elején további súlyt szedett fel, habár az utolsó időkben erőfeszítéseket tett, hogy javítson egészségén. 1994-ben, mialatt az Elég a vadnyugatból! című filmet forgatták a mexikói Durango-ban, Candy felhívta Larry Smith kanadai politikust, aki a Kanadai Futball Liga megbízottja volt, és bejelentette neki, hogy eladja a korábban (1991-ben) vásárolt csapatát. Egy késő esti vacsora után, amit Candy maga készített az asszisztensei számára, és ami spagetti volt, elment lefeküdni. Éjfél után, március 4-én John Candy szívinfarktust kapott és elhunyt 43 éves korában. Gyászszertartását a St. Martin of Tours templomban tartották, és a kaliforniai Culver Cityben temették el, a Holy Cross temetőben.

1994. márc. 18-án korábbi alkalmi társulata, a The Second City különleges előadást tartott az emlékére, amit egész Kanadában sugározták a TV-ben.

Az Elég a vadnyugatból! című mozit 1994 nyarán mutatták be.


Candy utolsó teljes filmje a Pajzs a résen, avagy a tökéletlen erő volt (1993 őszén forgatták), egy szatirikus komédia Michael Moore rendezésében. A film 1995-ben jelent meg. A történetben Candy Bud Boomer-t, egy amerikai seriffet játszik, aki katonai inváziót indít Kanada ellen.

John Candy csillagot kapott a kanadai Hírességek utcáján. 2006 májusában Candy egyike lett annak a 4, szórakoztató műfajban dolgozó embernek, akikről bélyeget adott ki a Kanadai Posta.











«
Next
This is the most recent post.
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply