» » » Változások lesznek a felsőoktatásban a 2015 / 2016-os tanévben

Kép: pixabay.com


Számos szak megszűnik, egyetemek és főiskolák alakulnak át vagy olvadnak egybe. Sok változás vár a felsőoktatásra a 2015 / 2016-os tanévben – ezek lettek most összegyűjtve.

2 félév -> 18 kredit


Alapvető változás az, hogy azokat az állami (rész) ösztöndíjas diákokat, aki 2 félév átlagában nem szereznek legalább 18 kreditet, átsorolják költségtérítéses képzésre.

Kezdődik az átszervezés


Palkovics László július 30-án jelentette be, hogy több egyetemet és főiskolát is összevonnak, átszerveznek. Az átalakítás leginkább a Nyugat-magyarországi Egyetemet érinti, a tervezett változtatások értelmében az NYME soproni erdőmérnöki kara önálló intézményként működne tovább, kiterjesztve képzését. Ugyancsak önállóvá válna a szombathelyi Savaria Egyetemi Központ. Az egyetem mosonmagyaróvári mezőgazdasági és élelmiszeripari kara, valamint a győri Apáczai Csere János kar pedig a győri Széchenyi István Egyetem (SZIE) részeként működne tovább – jelentette ki az államtitkár.

Az államtitkár elmondta azt is, az állatorvosi kar kiválhat a Szent István Egyetemből, és önálló egyetemként működhet tovább. Palkovics László ismertetése szerint a Budapesti Corvinus Egyetem kertészeti és élelmiszeripari karai a Szent István Egyetem részeként üzemelhetnek továbbra is. Az átalakításokról a végleges döntés augusztus végén születik meg. Az államtitkár beszélt a szolnoki és a kecskeméti főiskola lehetséges összevonásáról is, melyet a szolnoki hallgatói létszám csökkenése és a kecskeméti képzések erősödése magyaráz. Hasonlóképpen érvelt a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola és az egri Eszterházy Károly Főiskola összeolvasztása mellett.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiadott egy közleményt, melyben az áll, hogy azok a diákok, akiket érint az intézmények átszervezése – tehát már most oda járnak vagy a 2015 / 2016-os tanévben beiratkozók – változatlan kritériumok mellett, de adott esetben egy másik intézményben fejezhetik be tanulmányaikat, a jogelőd intézmény nevének feltüntetésével.

Szakok szűnnek meg


60 db alap-, osztatlan, valamint mesterképzés 2016-ban már biztosan nem indul. A felsőoktatásban szerezhető képesítések 2016 / 2017-es tanévre érvényes jegyzékét júniusban mutatták be. Ebből kiderült, hogy a jövő szeptemberben kezdődő tanévre 5 tucat szak szűnik meg, de indul néhány új is, illetve lesz olyan képzés, amely majd átalakul.

Az alapszakok közül 21 szűnik meg, többek közt az andragógia és a kulturális antropológia - az utóbbi elkaszálása nemzetközi tiltakozást eredményezett. 2 osztatlan és 37 mesterszaknak, pl. a nyelvtudományi MA - képzéstől is búcsút kell venni.

Idegen nyelveken is kell tanulni








Újítás az is, hogy a szakokon előírt krediteken felül, annak 10 %-áig nem magyar nyelven oktatott tárgyakat is fel lehet venni.

Ki és be: csak tesztek után


A 2016 / 2017-es tanévtől kompetencia-tesztet kell kitölteniük a diákoknak az egyetemre bekerüléskor és a kilépéskor, hogy fel tudják mérni, az egyetem vagy főiskola mit tett hozzá a tudásukhoz.

Megszületett az alkalmazott tudományok egyeteme


A módosítás alapján a felsőoktatás alapintézményei: az egyetemek és a főiskolák, melyek mellé most egy új intézményi forma is létrejön: az alkalmazott tudományok egyeteme.

Megváltozik a BKF neve


A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola nevet változtat, Budapesti Metropolitan Főiskola lesz.
















«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply