» » » Újabb menekültekkel zsúfolt teherautóra bukkantak

Illusztráció! Forrás: en.wikipedia.org


4 román embercsempészt vettek őrizetbe a Csongrád megyei rendőrök az M5-ösön. 21 illegális bevándorlót zsúfoltak össze egy kisteherautó rakterébe.

A Csongrád Megyei Rendőr főkapitányság sajtószóvivője az MTI-nek kijelentette, hogy a megyei rendőrség felderítő osztályának információi alapján a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége péntek hajnalban 2 járművet állított meg az M5-ös autópályán Röszke közelében. Egy bolgár rendszámú személygépkocsi vezetett fel a sztrádán egy kisteherautót, utóbbiban 21 illegális bevándorló - 10 szír és 11 afgán állampolgár - utazott. 

A rendőrség 4 román férfi ellen embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást, őrizetbe vették őket, és előzetes letartóztatásukról szombaton dönt a bíróság. A rendőrök csütörtökön és péntek délelőtt 11 embert állítottak elő a Szegedi Rendőrkapitányságra, mert pénzért illegális migránsokat szállítottak a Budapestre.  

Utóbbi esetek közül 3-at részletezve a szóvivő arról számolt be: a járőrök csütörtök hajnalban az M5-ös Budapest felé vezető oldalán fogtak el egy 27 éves román férfit, aki 12 szír állampolgárt szállított a járművében. Még ugyanaznap reggel Röszke külterületén állítottak meg egy kisteherautót, amelyet egy 57 éves Csanyteleki férfi vezetett. Az ellenőrzéskor a jármű rakterében 17 szír állampolgárt találtak, akik jogszerű magyarországi tartózkodásukat nem tudták igazolni. Péntek hajnalban az M5-ös autópályán állítottak meg egy 35 éves Zsanai lakost, akinek a gépjárművében 15 illegális migráns utazott. Az elfogott sofőrök ellen jogellenes tartózkodás elősegítése megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás - közölte Szenti Szabolcs szóvivő.

71 halott - Minősített embercsempészés a vád 


A Kecskeméti Járási Ügyészség minősített embercsempészés bűntette miatt indítványozta az ausztriai A4 autópályán hagyott autóban 71 menekült halálát okozó bűncselekménnyel összefüggésben őrizetbe vett 3 bolgár és 1 afgán embercsempész előzetes letartóztatását. Az MTI - Schmidt Gábor főügyészségi ügyész közleménye alapján azt írta, hogy az embercsempészek közreműködtek a magyar rendszámú kamionban holtan talált menekültek hazánkból Ausztriába való szállításában.  

A rendelkezésre álló adatok szerint az embercsempészek a szerb - magyar határt illegálisan átlépő bevándorlókat Magyarország területéről, kecskeméti kiindulási hellyel juttatták ki Ausztria területére. Az embercsempészésben résztvevő 4 férfit csütörtökön fogták el, őrizetbe vették és gyanúsítottként hallgatták ki. A feltételezett elkövetőket előzetes letartóztatása azért indokolt, mert a bűncselekmény súlyossága és a gyanúsítottak külföldi kötődése okán tartani kell attól, hogy a hatóságok elől elszöknének, elrejtőznének.

Megalapozottan gyanítható továbbá, hogy a gyanúsítottak szabadlábra kerülésük esetén tárgyi eszközök elrejtésével, tanúk befolyásolásával megnehezítenék, veszélyeztetnék a bizonyítást.






A beszámoló szerint a szállított menekültek szembetűnő magas száma és a bűncselekmény szervezettsége folytán a bűnismétlés veszélye is az előzetes letartóztatás elrendelését indokolja. A kiemelt jelentőségű bűnügyben a nyomozás bűnszervezetben, a csempészett emberek sanyargatásával, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntette miatt, a Kecskeméti Járási Ügyészség fokozott felügyelete mellett zajlik. A Kecskeméti Járásbíróság szombaton dönt az ügyészség indítványáról.

A 71 menekült tragédiájának híre Washingtonba is eljutott, az ENSZ főtitkára szept. 30-ra rendkívüli tanácskozást hirdetett és nyilatkozatában - amit az Ausztriában, a magyar határ közelében egy teherautóban, illetve a Földközi-tengeren életüket vesztő migránsok tragédiájának hatására adott ki – felhívta a figyelmet a nemzetközi közösség humanitárius kötelezettségeire. 

A Migráns Szolidaritás csoport tagjai péntek estére megemlékezésre hívták el azokat, akik részvétüket szerették volna kifejezni a csütörtöki tragédia áldozatainak. A gyertyagyújtáson a Keleti tranzit zónájában várakozó migránsok is részt vettek. Azt mondják, megelőzhető lenne a hasonló tragédia, ha vonaton engednék el őket végcéljuk felé. A gyertyagyújtás után a pályaudvarnál a végszó a gyűlöleté lett.














«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply