» » » Tovább emelkedett az állami iskolafenntartó adóssága

Kép: pixabay.com


Összességében mérséklődött a közintézmények adóssága, elsősorban az egészségügyi intézmények adósságának csökkenése miatt. A legnagyobb adós az iskolafenntartó, a KLIK, hátraléka immár 12,5 milliárd Ft-ra rúg.

Az államkincstár adatai szerint júliusban további 1,3 milliárd Ft-tal redukálódott a közintézmények lejárt tartozása, így az 75,2 milliárd Ft-on áll. Ennél alacsonyabb adósság szintet legutóbb 2013 márciusában görgettek maguk előtt a kórházak, rendőrségek és az állami szektorhoz tartozó szolgáltatók. A legnagyobb állami adós a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) – adta hírül a Napi.hu.
2015 júliusában az állami iskolafenntartó nemhogy csökkentette volna, hanem 2,8 milliárddal megnövelte az adósságát, így a ma már 12,5 milliárd Ft-on áll.

A kórházaké csökkent


Júliusban 1,3 milliárddal mérséklődött a közintézmények adóssága, ezen belül a kórházi adósság 5,7 milliárddal csökkent, tehát az egészségügyön kívüli területeken ismételten növekedés valósult meg. A tartozásállomány teljes összegéből az állammal szemben fennálló tartozás összege 10,6 milliárd Ft, a szállítókkal, szolgáltatókkal szemben fennálló lejárt tartozás állománya - melyből 3,4 milliárd államháztartáson belüli tartozás - 64,6 milliárd Ft.
A tartozásállományból 39,5 milliárd Ft-ot (az összes tartozás 52,6 %-a) az egészségügyi intézmények gyűjtöttek össze.

A regisztrált 719 közintézményből 384 számolt be lejárt adósságról, szóval minden 2-ik állami szolgáltatónál gond van a fizetési fegyelemmel.

60 milliárd Ft


A kormány a közintézmények megerősítése mellett a múlt év második felében és a 2015-ös költségvetésben elkülönített 60 milliárd Ft-ot az adósságállomány csökkentésére. A részletek kidolgozása a legnagyobb adósságokat maguk előtt görgető egészségügyet ellenőrző emberi erőforrás tárca feladata volt. Az adósságok rendezése az elmúlt hónapok folyamán indult csak meg.














«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply