» » » Napi 4 kávéval a rák ellen

Kép: pixabay.com


Legalább 4 csésze kávé elfogyasztása naponta csökkentheti a vastagbélrák kiújulásának kockázatát – derült ki az amerikai Dana - Farber Rákkutató intézet nagyszabású tanulmányából.

A kísérlet kb. 1000 olyan ember bevonásával készült, akiknél műtétet és kemoterápiát is alkalmaztak a vastagbéldaganat kezelésére. A Journal of Clinical Oncology című folyóiratban közölt eredmények szerint a kávéfogyasztás azoknál a pácienseknél tűnt a legjótékonyabb hatásúnak, akik naponta 4 vagy több csészével fogyasztottak a koffeintartalmú italból – tehát úgy 460 mg-nyi koffeint jutattak a szervezetükbe.

4 kávé az életért?


Ezeknél a pácienseknél 42 %-kal kisebb volt a valószínűsége a rák kiújulásának, mint a kávét nem fogyasztóknál és 33 %-kal kisebb eséllyel haltak bele a rákba vagy egyéb betegségbe. Napi 2 - 3 csésze kávé számottevően kisebb mértékű jótékony hatással bírt, míg napi 1 vagy kevesebb csészényi kávé mindössze minimális védelmet nyújtott.

Az reményteli eredmények ellenére a vizsgálatot vezető Charles Fuchs figyelmezteti a nem kávézó betegeket, hogy emiatt nehogy elkezdjenek kávézni – olvasható a The Daily Mirror című brit újság internetes oldalán.

"Ha valaki rendszeres kávéfogyasztó, és vastagbélrák miatt kezelik, akkor ne függessze fel a kávézást. Ha viszont nem iszik kávét és azon töri a fejét, hogy elkezdjen-e, első lépésként mindenképp konzultáljon az orvosával" – jegyezte meg a szakember, kihangsúlyozva, hogy további tanulmányokra lesz szükség az újabb eredmények megerősítéséhez.

Először jelentették ki



Maté Tea egyenesen Argentínából




A jelenlegi tanulmány az első a világon, amely összefüggést mutatott ki a koffeintartalmú kávé és a vastagbélrák kiújulásának kockázata között. Megannyi közelmúltbeli tanulmány eredményei sugallják, hogy a kávé védelmet nyújthat a rák különböző változatai ellen, közöttük a posztmenopauzális (változókor utáni) emlőrák, a melanóma, a májrák és a prosztatarák kialakulásával szemben.















«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply