» » » Budapesten derékig ér a víz

Forrás: origo.hu


1 napja még a forróságot szidta mindenki, de miközben imádkoztunk az esőért, álmunkban nem gondoltuk volna, hogy ennyit kapunk a nyakunkba.





Az Országos Meteorológiai Szolgálat automata mérőállomásainak adatai szerint Budapesten mindössze 1 óra alatt (18:40 - 19:40 között) 83,3 mm csapadék zúdult le, ami azt jelenti, hogy minden egyes m2-re 83,3 liter eső esett.

Ehhez még 19:40 - 20:40 között újabb 7 mm eső érkezett, és nem kizárt, hogy az éjszaka még újabb 10 mm-nyi fog esni. Egyébként már az elmúlt 24 órában 108 mm csapadék hullott a fővárosban, ami nem mindennapi mennyiség, hiszen az augusztus havi átlag csapadék mennyisége 55 - 60 mm szokott lenni.

Üveges Zoltán meteorológus arra a kérdésre, hogy volt-e már az utóbbi évtizedekben ilyen erős felhőszakadás, azt mondta, hogy nem emlékszem rá.

Mint mondotta, 2 éve nyár elején, az árvízkor a budai oldal északi részén esett 45 - 50 mm-nyi eső, már az is kimagasló adat volt.

Budapest ezzel a 108 mm-rel vezeti a toplistát az országban. Mindazonáltal lokálisan sok intenzív felhőszakadás volt, elsősorban a Balaton nyugati medencéjében. Az elmúlt 24 órában Fonyódon 81, Sümegen 76 és Sármelléken 67 mm-t mértek.

A meteorológus szerint bár csapadékos hetünk lesz, azonban kedden és szerdán már csak a Dunától keletre kell számítani hevesebb esőzésekre, ezt követően a jelenlegihez hasonló özönvíz már nem várható, csupán elszórt és helyi záporok, zivatarok várhatóak, kevés helyen fog esni 5 mm-nél nagyobb mennyiségű eső.

Az OMSZ mellesleg este 10-kor minden érintett megyében visszavonta a másodfokú riasztást, az elsőfokú azonban a továbbiakban is érvényben maradt az egész ország területén a felhőszakadás miatt. A prognózis szerint 25 - 30 mm-t meghaladó csapadék eshet.











Forrás:

«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply