» » » Ausztriai munkák miatt a soproni cég minden dolgozója felmondott

Kép: pixabay.com


Nagy bajba került a soproni Löffler István: szept. 1-től egyedül marad a 20 éve működő vállalkozásában. Az ausztriai bérekkel nem tudja felvenni a versenyt.

– Az utolsó 2 munkavállalóm is a felmondását tölti, így nagyon félő, de minden valószínűség szerint szept. 1-től egyedül maradok - mondja bánatosan Löffler István, aki immáron 20 éve foglalkozik klímaszereléssel. 

– 2 hónapja egyfolytában hirdetem az üres állásokat, de nem akad jelentkező. Sajnos, a korábbi években olyan munkavállalóm is felmondott, aki már vagy 10 éve nálunk dolgozott. Az ok legtöbb esetben az volt, hogy inkább Ausztriába mennek munkát vállalni.

Löffler István így folytatja: az Ausztriai bérekkel nem képesek itthon versenyezni. A határ túloldalán a minimum jövedelem is 1.200 - 1.300 euró. Mi jó esetben 200.000 Ft-ot tudunk adni. Igen erős a kontraszt.

– Nem tudom mi lesz így velünk, de a cégemet szeretném fenntartani - mondja. - A vállalkozás elődjét, akkor még egy Bt.-t ’92-ben édesapám alapította. Tőle vettem át az üzletmenetet. Aztán ’96-ban Kft.-t csinált belőle. Bizalmi munka a miénk, ugyanis a megrendelők beengednek bennünket az otthonukba. 

A jó hírünk pedig szájhagyomány útján terjedt, mostanság pedig leginkább Facebook megosztásokkal terjed. Minden ügyfelem visszavár, ezúton is köszönöm nekik a biztatást és kitartásukat.

Ők mindnyájan bíznak bennem, én pedig abban, hogy létezik még olyan szakember, aki hajlandó hazánkban, magyar bérért, bejelentett munkahelyen, emberi körülmények között munkát végezni.

– Azt hiszem, vissza kell építenem a vállalkozásom. Az autóklíma megmarad, azt egyedül is el tudom végezni. A többi munkát sajnos vissza kell mondanom, mivel azt csak párban lehet csinálni.

Létrázni kell, fúrni a falban, vezetékelni. A 2 évtized alatt minden szerszámot, eszközt beszereztük, van egy telephelyünk, valamint saját gépjárművek. De most minden odaveszhet.



Löffler István figyelmeztetett, hogy egy, februárban életbelépett törvénymódosítás miatt a klímaberendezéseket csak vizsgával rendelkező szakemberek szerelhetik be és helyezhetik üzembe. 

Ezt pedig ellenőrzi a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság. Hiába veszi meg az ember az üzletben, majd teszi fel a falra, az nem szabályos. Munka tehát jócskán akad, ámde nincs, aki elvégezze.

Itt Sopronban nem csak az én szakmámban küzdünk szakember-, egész pontosan dolgozó hiánnyal. Az építőiparban, a vendéglátásban, de még a húsfeldolgozó iparban is küzdenek ezzel a jelenséggel – zárta mondandóját. 

Hasonló problémákkal küzd a szintén klímaszereléssel foglalkozó Molnár László is. Igaz, neki még vannak munkavállalói.

– Hiába vettünk fel alkalmazottakat, 1 - 2 hét után továbbálltak, de volt olyan eset is, amikor 3 nap után mondott fel valaki, mert Ausztriában talált munkát – mondja Molnár László.

– Jeleztük a problémánkat a munkaügyi hivatalnál, de ők sem igazán tudnak kit kiközvetíteni. A hirdetésekkel sem jártunk sikerrel. Jelenleg az lenne a jó megoldás, ha legalább 2 szerelőcsapatot tudnánk kiállítani. Ehelyett stagnálás van, és hiába a jó szezon, több munkát vissza kell mondanunk.

– Ezt a szakmát átképzéssel lehet elsajátítani, külön tanfolyamokat kell elvégezni – fűzte hozzá. –  A költségek egyébként nem olcsók, 200.000 - 800.000 Ft-ig terjednek. Cégünk ezt ki is fizetné, de ausztriai munka reményében eddig senki nem vállalta a beiskolázással járó 2 - 3 éves szerződési kötöttségeket.












«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply