» » » Akad, ahol 1/3-ával emelkedtek az albérletárak

Kép: pixabay.com


Budapesten és több egyetemi városban – például Pécsen, Debrecenben, Szegeden – 4 - 33 %-kal nőttek a múlt évihez képest a lakásbérleti díjak, Győrben viszont csökkent a kiadó lakások átlagos díja – hivatkozik az Ingatlan.com augusztus elején készült felmérésére az MTI.
A kimutatás szerint a legtöbb egyetemi városban is nőttek az árak, és további drágulás valószínű.

A főiskolásoknak, egyetemistáknak megéri közösködni


Ez évben Budapesten nagyon felkúsztak az árak, a 40 - 59 m2-es kategóriában az átlagos havi bérleti díj 140.000 Ft, szemben a múlt év szeptemberi 126.000 Ft-tal, ami 10 %-nál is nagyobb mértékű áremelkedést jelent. A nagyobb, 60 - 79 m2-es kategóriában 187.000 Ft a kínálati átlagár, ami viszont csak 4 %-os emelkedés tavalyhoz képest.

Ez évben 72.000 diákot vettek fel felsőoktatási intézménybe, a többség a lakóhelyétől távol folytatja tanulmányait, így lakást kell találnia, Budapesten, Sopronban és Győrben keresnek mostanában a legtöbben.

A legolcsóbb megoldás általában a kollégium, 1 szobáért havonta átlag 10.000 - 25.000 Ft-ot kérnek el. Hogy ki kap szobát és ki nem, az nagyjából augusztus közepére dől el, az elbírálást a hallgató szociális helyzete, az intézmény és a lakóhely közötti távolság, illetve a tanulmányi eredmény is befolyásolja. Akinek viszont nem jut koli, marad az albérlet, ami viszont igen költséges.






Egy átlagos budapesti lakás havi bérleti díja 186.000 Ft-ra növekedett a Jófogás.hu hirdetései között, ebben mondjuk az is benne van, hogy eléggé alacsony számú kis lakást hirdetnek, a belvárosban pl. jelentős részüket airbnb.hu weboldalon hirdetik magasabb árakon.

A központtól kicsit messzebb, de jó helyen egy garzon vagy egy kisebb lakás rezsi nélkül azért 100.000 - 120.000 Ft körül megszerezhető. Ez viszont még mindig nem igazán mondható olcsónak egy kereset nélküli egyetemistának, másrészt óriási szerencse kell ahhoz, hogy egyáltalán rábukkanjunk ilyen lakásra.

Az önálló albérlet helyett így aztán egyre többen gondolkodnak lakóközösségben, kivesznek egy 4 - 5 szobás lakást, azután szétosztják a bérleti díjat. Így 1 szoba sokszor már a kollégiumi árakhoz hasonlatos.













Forrás:

«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply