» » » A németek úgy érzik, megbirkóznak a menekültáradattal

Illusztráció! Kép: pixabay.com


Ebben az évben 4-szer annyi menedékkérő érkezhet Németországba, mint tavaly. A kérelmek elbírálása idején a migránsok pénzt is kapnak a kormánytól.

A ZDF országos közszolgálati TV megbízásából végzett közvélemény kutatás szerint a németek egyre nagyobb része gondolja úgy, hogy az országnak nem lesz gondja a menedékkérők ellátásával - írta az MTI. Pillanatnyilag 60 % vélekedik így és 37 % gondolja, hogy a menekültáradat megterheli Németországot.

1 hónappal korábban, júliusban még alacsonyabb (54 %-os) volt a bizakodók aránya, és magasabb (41 %-os) volt a hitetlenkedők aránya a ZDF Polit-barometer című felmérés sorozatának eredményei szerint.

A németek kb. 3/4-e (74 %-a) szerint másként kell kezelni a Németországban maradásra jó eséllyel rendelkező menedékkérőket - a háborús térségekből érkező menekülteket, vallási vagy politikai okok miatt üldözötteket -, mint a menedékjogra pályázó többi embert, tehát a menekült, befogadott vagy oltalmazott státus megszerzési esélyének szempontja alapján kell dönteni arról, hogy miként helyezik el az adott kérelmezőt és hogyan folytatják le ügyében a menedékjogi eljárást.

Az egyenlő elbírálást szorgalmazók aránya eléggé alacsony, mindössze 23 %.

Szegregálnák a Nyugat - Balkániakat









A menedékkérők ügyeinek megkülönböztetett kezelése a nyugat - balkáni származású menedékkérők vonatkozásában is téma Németországban. Főként a bajor konzervatív CSU képviseli azt a álláspontot, hogy a nyugat - balkániakat elkülönítve kell elhelyezni és kérelmeiket gyorsított eljárással kell megvizsgálni.

A németek többsége azt az indítványt is támogatja, hogy mérsékeljék a menedékkérőknek készpénzben járó juttatásokat és növeljék a természetbeni juttatások arányát. Ez a lakosság 69 %-a szerint lenne megfelelő lépés. Mindazonáltal csak 35 % gondolja azt, hogy a természetbeni ellátás arányának emelése révén csökkenhet a menedékkérők száma, és 61 % nem számol ilyen következménnyel.

Németországban a menedékjogi kérelmek száma múlt évben 202.000-re emelkedett az 1 évvel korábbi 127.000-ről, az idén pedig a kormány prognózisa alapján 800.000 menedékkérő jöhet az országba.

A Nyugat - Balkánról származó menekültek ügye azért számottevően fontos, mert a térség országainak állampolgárai alkotják a menedékkérők legnagyobb számú csoportját, körülbelül 40 %-át, és körükben az elfogadott kérelmek aránya a 0,5 %-ot sem éri el, de ellátásukról az eljárás végéig gondoskodni kell.













«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply