» » » 4.000 kínai hal bele naponta a szmogba

Kép: Kevin Frayer


A Berkeley egyetem tudósainak vizsgálatai alapján Kínában 6 emberből 1 idő előtti halálának az okozója a rossz levegő, napi 4.000 az áldozatok száma. Számításaik szerint évente 1,6 millió kínai hal meg agyvérzésben, szív- vagy tüdőbetegségekben és ezekben bizonyítottan jelentős szerepe van a szmognak – adta hírül az MTI.

Régebbi tanulmányok szintén 1 - 2 millió körülire becsülték a légszennyezés közvetett áldozatainak számát Kínában, de ez az első értekezés, amely a legújabb levegőminőségi adatok felhasználásával készült, mindemellett a tudósok komputeres modellezést is használtak.

Meghatározásaik szerint az 1,3 milliárd főt kitevő kínai népesség 38 %-a él olyan térségekben, ahol az átlagos levegőminőség hosszú ideje az USA környezetvédelmi hatóságának szabványa szerinti "egészségtelen" csoportjába esik. A 74 legnagyobb kínai város közül a múlt évben összesen 8 teljesítette a központi levegőminőségi normákat, a többinél a mért értékek mindenhol túllépték az egészségügyi határértéket.


Mannavita Bio goji bogyó 500ml


A legszennyezettebb tartomány továbbra is a Pekinget övező, nehéziparáról ismert Hopej, ahol 2014-ben 8.000 széntüzelésű üzemet csuktak be. A kutatók a kínai adatokat összevetették az amerikaiakkal és arra a meghatározásra jutottak, hogy szinte minden Kínában élő ember kénytelen rosszabb minőségű levegőt szívni, mint a legszennyezettebb levegőjű amerikai város, a California-ban található Madera lakosai.

A kínai helyzetért főként a szenet okolják a tudósok. A helyzet télen a legrosszabb, amikor a szálló por az időjárási körülmények miatt a földfelszín közeli levegőrétegben sűrűsödik össze. A Greenpeace ez évi jelentése szerint azonban az év első felében a városok többségében javultak a levegőminőségi mutatók, főleg a PM 2,5, vagyis az 1 m3 levegőben mért 2,5 mikron, vagy annál kisebb átmérőjű finom porszemcsék mutatója. Ebben átlagosan 16 %-os csökkenést mértek. Azt is megállapították, hogy a múlt évben redukálódott az ország szénfelhasználása.














«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply