» » » Olcsóbb lett a tej

Kép: pixabay.com


Hozzávetőleg 26 %-al mérséklődött 1 év alatt a nyers tej hazai felvásárlási ára. Uniós szinten gondot jelent a tejből jelentkező túltermelés, Magyarországon viszont úgy tűnik egyre kelendőbb a hazai tej.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) adatai szerint júniusban átlag 75,74 Ft-ért adták el a tej literjét – tette közzé szerdán a Napi Gazdaság. A tej ára annak ellenére is visszaesett, hogy körülbelül 12 %-al nőtt a belföldi felvásárlás mennyisége. Ezzel az Európai Bizottság adatai alapján, Magyarországon adták el a belső piacra szánt legtöbb tejet az itthoni termelők.

Népszerű az itthoni márka


Az árakat viszont ez kevésbé befolyásolta, tudniillik a termelők az export piacokon még a hazainál is nyomottabb áron tudják csak eladni a terméküket. Az AKI adatai alapján ugyanis júniusban a külpiacon mindössze 71,48 Ft-ot adtak 1 liter tejért. A kiviteli ár egy év alatt 35 százalékot esett, és csaknem 6 százalékkal maradt el a belpiaci ártól.

A magyar piacon emiatt visszaesett a feldolgozott termékek ára is: a trappista sajt ára 22 %-al, a tehéntúróé 17 %-al mérséklődött, míg a tejföl 15 %-al lett olcsóbb. A kormány szerint a termelők bevételeit a magyar piacon lehetne pótolni, ennek apropóján marketingkampányt indítanak a hazai tejtermékek vásárlásának ösztönzésére. A kampány úgy 420 millió Ft-ba fog kerülni, célja, hogy rávegyék a vásárlókat, hogy a boltokban, üzletekben a magyar tejet és tejtermékeket válasszák.

Lassan eltűnik az olcsó szlovák tej


A hazai tejtermékek abból kifolyólag is jobban fogyhatnak, mivelhogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az elmúlt hónapokban külön figyelmet fordított az olcsó import tejek – lényegében áfát csalt termékek – felülvizsgálatára. „Az elmúlt 1 évben a NAV ellenőrzési tapasztalatai mellett igen sok közérdekű bejelentés érkezett az import tejtermékek szembeötlően alacsony fogyasztói ára miatt. Az ezek nyomán indított vizsgálatok feltárták, hogy az adócsalások elkövetői több 100 millió Ft kárt okoztak az államnak” – számolt be az elmúlt héten a NAV.

A NAV nyilatkozata szerint az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszerrel (ekáer), bevezetése óta számos áruház polcairól lekerültek az olcsó, jórészt szlovákiainak feltűntetett (de sok esetben igazában magyar eredetű) tejek. Ehelyett a boltok egyre inkább mellőzik az import tej vásárlását vagy egyenesen a gyártótól szerzik be azt, így nincs mód láncolatos áfa csalásokra.






«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply