» » » Klíma házilag (hűtésre, fűtésre). Hogyan készíts légkondicionálót házilag?

Kép: pixabay.com


A klímaberendezés napjainkban már egyre inkább nem luxuscikk, mégis beszerzése és telepítése mindmáig költséges. Léteznek alternatív megoldások, melyekkel a költségek minimalizálhatóak. 

Sokunkban felvetődik a kérdés forró nyári napokon, vagy netalán hideg téli estéken, hogy hogyan építsünk egy olyan légkondicionáló berendezést, ami nem fogyaszt nagyon sok elektromos áramot? Hallott már a talaj-levegő hőcserélőről? Németül lehet ismerősebb: Luft-Erdwarmetauscher (LEWT)? Hát így elsőre lehet ismeretlenül hangzik, de ha azt mondom, hogy hőszivattyú, az már sok embernek ismerős lehet. Természetesen a rendszer nem igényel bonyolult gépészetet és elektronikát. Én magam is építettem egy talaj-levegő „alternatív klímát” mely már közel 8-9 éve üzemel. Nagy előnye, hogy nyáron hűtésre, télen pedig fűtésre is alkalmas, mindezt úgy végzi, hogy közben friss levegővel töltjük meg a lakásunkat. Így tudunk gazdaságosan szellőztetni.

Mi a talaj-levegő hőcserélő, talajkollektor, földhő-kollektor? Hogyan működik a rendszer?


A talajhőcserélő lényege, hogy a talaj hőmérsékletét és energiáját hasznosítjuk. A talaj télen a földfelszíntől mért 1,3 méter mélységben állandó 7-13 fok Celsius. Nyáron ugyan ilyen mélységben 13-18 fok Celsius. Ezt a hőmérsékletet használjuk télen levegő előmelegítésre, nyáron pedig hűtésre. A talajhő kinyerés csőhálózatot használunk.

Ha szeretné tudni, hogyan tud házilag klímát építeni, olvassa el egy leleményes blogger beszámolóját. Hogyan készíts légkondicionálót házilag?  



«
Next
Újabb bejegyzés
»
Previous
Régebbi bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Leave a Reply